Ervaring

Paddenstoelen plukken

Open je ogen wijd!
adobestock-297255082-romvo.jpeg

Wandelingen in het bos geven aanleiding tot veel sensaties, waarvan sommige nieuw zijn voor sommige mensen. De geur van mos komt je neus binnen, je ziet een paar sporen in de licht modderige aarde en je ontdekt dat er veel vogelgezang is. En als je ogen dan op de grond landen, worden ze naar een klein bolletje getrokken. En dan, wonder! Je vindt je eerste paddenstoel.

Het moment van ontdekking

Het vinden van een paddenstoel is een beetje zoals het vinden van een cadeautje onder de boom als kind. Er is een mengeling van opwinding, bezorgdheid en angst om het stuk te maken. Paddenstoelen plukken lijkt daar een beetje op.

Eerst is er de opwinding van de eerste paddenstoel die je vindt, omdat ze zich goed kunnen verstoppen, en dan is er de twijfel. Is hij eetbaar? Is het een goede of een slechte paddenstoel? Boleten, trompetten des doods, cantharellen en morilles zijn de paddenstoelen die je het gemakkelijkst herkent zonder het minste risico te lopen.

Een uitstapje in de vroege ochtend

Als je paddenstoelen wilt plukken, moet je je wekker zetten, anders zijn de inwoners van Allevard en omgeving je voor. Het beste kun je je auto parkeren op een parkeerplaats aan de rand van het bos rond Le Collet d’Allevard. Houd in de gaten waar de auto’s geparkeerd hebben: het is geen goede plek om te parkeren aan het begin van een wandeling, ver van de gele bordjes, en paddenstoelenliefhebbers zijn niet ver weg! Helaas geven we onze plekken nooit weg. Een tas, een mes en je bent klaar om te plukken.

Dan is er geen geheim: je moet diep het bos in. Het pad volgen zal je niet veel helpen, want daar groeien zelden paddenstoelen. Ga in plaats daarvan diep het bos in, bij voorkeur waar de grond vochtig is en er mos ligt. Je hebt meer kans om ze te vinden.


Waarom is dat leuk?
Ontsnap naar het hart van de natuur
De vruchten van je oogst proeven
Gezinsactiviteiten
Sluiten