20221026 Facademusee Creditlegresivaudan20221026 Facademusee Creditlegresivaudan
©20221026 Facademusee Creditlegresivaudan
In de buurt

Museum La Galerie

In Allevard-les-Bains

De Grésivaudan-vallei staat bekend om zijn economische activiteit gebaseerd op ijzerverwerking en -winning, maar is ook beroemd om zijn hydro-elektriciteit. De papierfabrieken van Lancey, opgericht door Aristide Bergès, zijn hiervan het bewijs. Een bezoek aan het Musée de la Houille Blanche – Maison Bergès tijdens een verblijf in Le Collet is een must.

Zeldzame stukken

Dit in 1975 gebouwde museum werd in 2006 erkend als Musée de France en werd in 2016 een gemeentelijk museum. Het was oorspronkelijk gehuisvest in de oude smederij, maar is nu ondergebracht in het voormalige casino in het kuurpark van Allevard-les-Bains.

Tijdens het bezoek en door de collecties van het museum van Allevard-les-Bains wordt het publiek meegenomen in een lokale geschiedenis. Een uitgebreide collectie voorwerpen, foto’s, gravures en schilderijen vertelt de geschiedenis van Allevard-les-Bains. Deze collecties getuigen van de transformatie van Allevard van een industriestad naar een kuuroord en vakantieoord.

Tot de belangrijkste stukken behoren een koud inhalatiebekken ontworpen door dokter Niepce, een hoogovenhoorn uit de Dauphiné uit de 17e eeuw en de turbine van Veyton (Pinsot). Deze tentoongestelde stukken getuigen van de focus van het Allevard-les-Bains museum op 5 thema’s: landbouw, de kuurindustrie, de ijzer- en staalindustrie, toerisme en hydro-elektriciteit.

Bezoeken voor iedereen:

Het museum van Allevard-les-Bains omvat een educatieve afdeling, tijdelijke tentoonstellingen, een toeristisch centrum en een regelmatig cultureel programma. Het is dus een echt erfgoed- en cultuurcentrum dat Allevard-les-Bains en de Grésivaudan-vallei bestrijkt.

Onze must-haves

Laat je inspireren

Experimenten

te leven
Sluiten